Мектеп асханаларында тыйым салынған тағамдардың тізімі
Тәрбие және білім беру объектілерінің қоғамдық тамақтандыру ұйымдарында:
1) өндіру және өткізу: сүзбе, сүзбе, айран; толтырылған құймақ; теңіз пастасы;
бөренелер, форшмактар, желе, пасталар; кілегей қосылған кондитерлік өнімдер;
кондитерлік өнімдер мен тәттілер (шоколад, кәмпиттер, печеньелер) тұтынушылық қаптамалардағы;
жеміс сусындары, квас; қуырылған өнімдер; жұмсақ пісірілген жұмыртқалар, қуырылған жұмыртқалар;
күрделі (төрт компоненттен көп) салаттар; қаймақ пен майонез қосылған салаттар; окрошка;
саңырауқұлақтар; өнеркәсіптік емес (үйде) дайындалған тамақ өнімдері;
құрғақ тағам концентраттарына негізделген бірінші және екінші курстар пісіру;
газдалған, емдік және емдік-асханалық минералды сулар, тәтті алкогольсіз сусындар, алкогольсіз энергетикалық (тоник) сусындар, концентрленген диффузиялық шырындар (оралған минералды және ауыз суларды қоспағанда); тез дайындалатын тағамдар: гамбургерлер,
хот-догтар, чиптер, крекер, киришек;
ыстық соустар, кетчуптар, ащы дәмдеуіштер (бұрыш, желкек, қыша);
2) Қолданылуы:
пастерленбеген сүт, термиялық өңдеусіз сүзбе және қаймақ; суда жүзетін құстардың жұмыртқасы мен еті;
ауыл шаруашылығы жануарларының ауруына қолайсыз фермалардан алынған сүт және сүт өнімдері;
тілден, жүректен басқа өнімді жануарлар мен құстардың қосалқы өнімдері;
өнімді мал еті және механикалық жолмен сүйектен тазартылған құс еті; құс етінен коллаген бар шикізат;
қайталап мұздатуға ұшыраған өнімді жануарлар мен құстарды сою өнімдері;
генетикалық түрлендірілген шикізат және (немесе) құрамында генетикалық түрлендірілген көздер бар шикізат;
йодталмаған тұз және құрамында темірі бар витаминдер, жоғары және бірінші сортты бидай ұнының минералдары.